Dwunastka najlepszych, młodych biegaczy w Polsce na imprezie 1 MILA

Już trzeciego czerwca stadion Akademii Wychowania Fizycznego stanie się mostem łączącym amatorów oraz zawodowców, młodych i dojrzałych biegaczy, kobiety, mężczyzn, rodziny – tysiące sympatyków lekkiej atletyki i aktywnego spędzania wolnego czasu. Tego dnia odbędzie się mityng lekkoatletyczny – 1  MILA. Podczas imprezy odbędą się następujące biegi:

Lekka Piątka – bieg na 5 km – ze startem i metą na stadionie lekkoatletycznym

Biegi Dzieci – biegi na dystansach 100, 400 i 800 metrów dla roczników 2020 – 2008

1 MILA – flagowy bieg na dystansie 1609,34 m

Sztafety 4 x 400 m – biegi w czteroosobowych drużynach, podczas których każdy będzie miał do pokonania dystans 400 metrów

Sprinterzy w akcji

Dodatkową atrakcją mityngu będzie udział dwunastki stypendystów programu Wybiegaj w Przyszłość w biegu na 100 metrów oraz na dystansie jednej mili.  Na linii startu w biegu kobiet zmierzą się między innymi – rekordzistka Polski w biegu na 200 metrów U16 – Zofia Tomczyk, czwarta zawodniczka mistrzostw Europy na 200 metrów, srebrna medalistka Olimpijskiego Festiwalu Młodzieży Europy – Maria Jarosińska, czy też mistrzyni Polski w biegu na 600 metrów z hali – Lena Pajęcka.

100 metrów mężczyzn także będzie nie lada widowiskiem. W jednym biegu wezmą udział uczestnicy mistrzostw Europy – Michał Gorzkowicz oraz Tomasz Bajraszewski – ich ubiegłoroczny występ podczas 1 MILI zaowocował uzyskaniem minimów imprezę międzynarodową w Jerozolimie.

Mocna mila

Podopieczni Fundacji Zdrowy Ruch specjalizujący się w średnich dystansach pobiegną na dystansie jednej mili, czyli 1609,34 m. To dystans bardzo popularny w krajach anglosaskich i rozwijający się w Polsce. Młodzi biegacze staną na starcie w serii VIP u boku gwiazd sportu i show biznesu. W serii pobiegną między innymi Aleksandra Wiśniewska – rekordzistka Polski na 1000 metrów U20, Zuzanna Wiernicka  – posiadaczka najlepszego wyniku na świecie w hali na 2000 metrów czy też Bartosz Kitliński – uczestnik ubiegłorocznych Mistrzostw Świata U20 w Kolumbii

Spotkanie z darczyńcami

Udział stypendystów Programu Wybiegaj w Przyszłość będzie miało ogromne znaczenie dla uczestników imprezy 1 MILA, bowiem to dzięki ich wsparciu i przekazanych cegiełkach podczas zakupu pakietów startowych Fundacja Zdrowy Ruch funduje część stypendiów. Darczyńcy mogą bezpośrednio spotkać się z młodymi biegaczami, przybić im piątkę, porozmawiać czy też zobaczyć ich trofea. To niesamowicie wzruszające chwile!

Na listach startowych jest już ponad 1300 biegaczy i lista cały czas zapełnia się tworząc tym samym jeden z największych mityngów lekkoatletycznych w Polsce. Do imprezy pozostały trzy tygodnie – już trzeciego czerwca prawdziwe sportowe święto!